Mikro i makro elementy

Do najważniejszych rodzajów makroelementów zalicza się między innymi wapń. Jest to składnik, który powszechny jest we wszelkiego rodzaju produktach nabiałowych. Wśród niego są to sery, mleko, ale także występuje w warzywach strączkowych oraz rybach takich jak śledzie i sardynki. Jest też obecny w ziarnach sezamu. Warto wiedzieć, że wapń odpowiada jako najważniejszy składnik za prawidłowe funkcjonowanie kości. Jeżeli nie ma go w naszym organizmie w odpowiedniej ilości może doprowadzić do odwapnienia kości a z tego z kolei robią się poważne dolegliwości chorobowe takie jak osteopenia oraz osteoporoza. Następny składnik to fosfor, a ten z kolei pojawia się w warzywach strączkowych, w mięsie, żółtkach jaj oraz rybach i przetworach mlecznych.
Jest mało kiedy notowany brak tego składnika w naszym organizmie, co wiąże się z faktem, iż jest on powszechnie występującym minerałem w artykułach spożywczych. Magnez natomiast jest obecny w warzywach, w tym w roślinach strączkowych, w kaszy gryczanej, kakao, ale też w orzechach, produktach pełnoziarnistych oraz suszonych figach i bananach. Jeżeli nie mamy w organizmie magnezu, co często się zdarza, ponieważ łatwo jest on wypłukiwany z organizmu, może dojść do poważnych problemów w tym na przykład z anemią. Wielokrotnie magnezu brakuje ludziom mocno stresującym się, żyjącym pod presją a także tym, którzy na co dzień intensywnie i bardzo wyczerpująco uprawiają wybrane dyscypliny sportowe. Jeżeli nie ma tego makroelementu w naszym zbilansowanym wynajęcie domku letniskowego karwia jadłospisie, dochodzi często do kłopotliwych skurczy, a także zmniejsza się poziom skupienia, ciężej jest się skoncentrować, jesteśmy jeszcze bardziej nerwowi i rozproszeni.
Nie możemy pracować intelektualnie i uczyć się na najwyższych obrotach. Niekiedy magnez zaleca się w ramach rozsądnej, umiarkowanej suplementacji przyjmować indywidualnie, jako preparat z apteki. Nie przesadzajmy jednak z jego dawką, choć i taka postać magnezu może okazać się mało skuteczna, ponieważ magnez z tabletek jest słabo przyswajalny. Żelazo stanowi natomiast kolejny rodzaj składnika bardzo cennego.
Jest ono obecne w mięsie, przede wszystkim jest go sporo w dziczyźnie. Do tego dochodzi czerwona fasola, buraki, groszek, drożdże, żółtka jaj. Występuje też w grubych kaszach, orzechach oraz produktach z pełnego ziarna i suszonych owocach typu zwłaszcza rodzynki i morele. Żelazo występuje w dużych ilościach w roślinach strączkowych oraz w kakao, gorzkiej czekoladzie i liściastych warzywach takich jak na przykład szpinak. O tym, żeby dbać o odpowiedni poziom żelaza przede wszystkim apeluje się do kobiet w ciąży, bo od tego zależy anemia ciążowa. Ogólnie brak tego makroelementu w naszym organizmie prowadzi do niedokrwistości. Jesteśmy bez energii, słabi, ciężko jest się nam ogarnąć o poranku, zwlec z łóżka, pracować intelektualnie.
Brak żelaza negatywnie wpływa również na ogólną kondycję naszego organizmu, ale również powoduje ogólne złe samopoczucie i niekiedy może być nawet przyczyną depresji. Wszystko to z tego względu, że żelazo jest elementem składowym w produkcji serotoniny czyli hormonów szczęścia.